muemlek-felujitas

Műemlék felújítás

Az utcákat járva számos helyen találhatunk múlt idéző épületeket, melyek megóvásáról kötelességünk gondoskodni a jövő számára. Mind emellett az omladozó vakolat nem csak, hogy nem esztétikus, de olyankor akár még életveszélyes is lehet. A műemlék felújítás elsősorban az épület esztétikus megjelenését biztosítja. Ez mellett a műemlék felújítását jogszabályok is előírják.

Mi minősül műemléknek?

A kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvényben foglaltak szerint a műemlék: Olyan műemléki érték, amelyet e törvény alapján jogszabállyal védetté nyilvánítottak; műemléki érték: Minden olyan építmény, kert, temető vagy temetkezési hely, terület (illetve ezek maradványa), valamint azok rendeltetésszerűen összetartozó együttese, rendszere, amely hazánk múltja és a közösségi hovatartozás-tudat szempontjából kiemelkedő jelentőségű történeti, művészeti, tudományos és műszaki emlék, alkotórészeivel, tartozékaival és berendezési tárgyaival együtt.

A régi épületek általában számos kihívás elé állítják a kivitelezőket. Cégünk a legmodernebb technológiákkal, és minőségi alapanyagok felhasználásával újítja fel a műemlékeket. A korabeli építési és díszítési technikák széles választékát tudjuk prezentálni megrendelőink számára.

Miért érdemes minket választani a műemlék felújításra?

  • Több éves szakértelem, és magasan képzett, tapasztalt szakemberek
  • Ingyenes helyszín felmérés, és igény esetén szaktanácsadást biztosítunk
  • A legkorszerűbb technikai megoldásokkal kivitelezünk
  • Kizárólag minőségi alapanyagok felhasználásával látjuk el a megbízást
  • 100% garanciavállalás

Amennyiben bármilyen kérdése merült fel a műemlék felújítással kapcsolatban, akkor hívjon minket bizalommal! Kollégáink készséggel állnak a rendelkezésére és megválaszolják minden felmerülő kérdését!

 

A műemlék felújításra rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak!

A műemlék jellegű épületeket a hosszú évek során jelentős mértékű károsodás érheti. A legtöbb esetben az esztétikai szempontok miatt merül fel a felújítás. Ám a rekonstrukcióhoz számos egyéb ok is vezethet. A vakolat az idők folyamán elveszíti a szilárdságát, és gyakran repedések keletkeznek a felületén. De akár az adott épület nem megfelelő, vagy túl régi víz szigetelése is komoly károkat okozhat a vakolat szerkezetében. A homlokzatot ért esetleges mechanikai sérülések szintén szükségessé tehetik a műemlék felújítás elvégzését. Az ilyen jellegű meghibásodások ráadásul kifejezetten balesetveszélyek is lehetnek.

Az, hogy az adott épület esetén milyen előírást kell betartani, a helyi önkormányzat városrendezési és építési szabályzata tartalmazza. Így lehet szó országos védelemről, világörökségi területről, fővárosi vagy területi védelemről, helyi vagy kerületi védelemről, iparművészeti értékről, vagy nyilvántartott régészeti lelőhelyről. Nagyon fontos, hogy a felújítás előtt tájékozódjunk a hatályos jogszabályokról, és szerezzük be az összes szükséges engedélyt.

A műemlékek felújítás során nagyon fontos, hogy a modern technológiák alkalmazása mellett minden esetben megőrizzük az épület valódi értékét. A Stíluskő Kft. ilyen téren is a megrendelőink rendelkezésére áll.

Műemlékek felújítás során is kiváló minőségű szolgáltatást tudunk nyújtani!

Cégünk szakemberei több évtizedes tapasztalattal és rendkívül magas szaktudással rendelkeznek. A munka megkezdése előtt minden esetben végzünk egy alapos helyszíni felmérést, mely teljesen díjtalan. Ennek során megvizsgáljuk az adott épület jelenlegi állapotát, valamint tájékozódunk az ügyfelek igényeiről is. Ezt követően kezdjük meg a munkát, hatalmas odafigyelés mellett. Folyamatos fejlődésünknek köszönhetően mindig a lehető legkorszerűbb technológiákat tudjuk alkalmazni. Széles körű, rendszeresen karbantartott gépparkunk, valamint modern eszközeink által garantálni tudjuk a gyors és hatékony munkavégzést.

A műemlékek felújítás esetén kizárólag a legjobb minőségű alapanyagokat használjuk fel, ennek köszönhetően rendkívül tartós eredményeket tudunk elérni. A korabeli szerkezeti, építési és díszítési technikákat igyekszünk megőrizni és prezentálni az általunk végzett munka során, melyre 100%-os garanciát tudunk vállalni. Amennyiben bármilyen kérdése merült fel, keresse kollégáinkat bizalommal!

Cégünk sok éves tapasztalata során, műemlékek, épületek felújítását, projektek, felmérésében, tervezésében, illetve lebonyolításában vesz részt. Szakképzett kollégákkal ingyenes helyszíni felmérést, valamint szaktanácsadást biztosítunk megrendelőink számára. Legmodernebb, újabb technikai megoldásokkal végezzük a kivitelezést, kizárólag minőségi alapanyagok felhasználásával. Az elvégzett munkáért teljes garanciát vállalunk. Amennyiben bármilyen kérdése van, keressen fel minket bizalommal, készséggel állunk rendelkezésére.

Mi is a műemlék?

Az építészeti örökség azon részei, amely nem részesül egyedi műemléki védelemben, de egyedi megjelenését tekintve akár jellegzetességét, település értékénél fogva, a helység szempontjából kiemelkedő értékekkel rendelkezik, hagyományt őriznek, a helyi építészet örökség részét képezik.

Miért fontos a műemlék felújítás?

Több ezer olyan műemlék van hazánkban, ami a nemzeti vagyon részét képezi és ezek megmentésére az állam hatalmas összegeket fordít, az épségük megóvása érdekében. Ehhez ösztönzőbb szabályozás kellene. Rengetek romos, elhanyagolt épület található, aminek állapota évről évre romlik, amihez magántőke szükséges. Fontos megőrizni kultúránk értékeit, kincseit. 

Engedélyezés folyamata

Mi előtt egy műemlék felújításához neki kezdünk, fontos figyelembe venni az arra vonatkozó jogi szabályokat. Ez a műemlék kulturális örökség védelméről szóló 2001. évei LXIV. törvény. Az adott önkormányzatának rendeletében foglalt szabályzata és szabályozási terve tartalmazza. Valamint előírja egyes épületek kötelező megtartását, valamint bontását az utcai front megtartását.

Az engedélyezéshez az Örökségvédelmi osztálya, Örökségvédelmi hivatal, vagy hatóság engedélye szükséges a munkálatok megkezdéséhez. Az építési, valamint a régészeti műemlékek védelmével kapcsolatban a 393/2012. (XII.20.) törvény rendelkezik.

Az szükséges engedélyek megszerzése nélkül, vagy a nem megfelelően végzett munkát külön jogszabály, a kormányrendelet bünteti.

Műemlék felmérése

A szükséges előírások betartása után kezdődhet a munka, ami az épületfelmérésével kezdődik meg, majd ezt követi a történelmi kutatás. A felmérés az szükséges dokumentumok, az alaprajz, homlokzati rajt, és a metszetekből állhat. Cégünk a technológia fejlődését kihasználva, új és modern eszközök alkalmaz az épület felmérésére. Ilyen modern eszközök lézeres távolság mérő, fotogrammetria, lézerszkennerek, amely segítségével egy 3D-s képet kaphatunk.

Előkészítő munkálatok a műemlék felújításhoz

A műemlék felújítása során a már meglévő épületeknél nagy hangsúlyt kell fektetni az állapot rögzítésére. Szakképzett csapatunk, bármilyen épület felmérését, dokumentációját előkészíti. A feltárást az épület történetének, keletkezésének megismerésével kezdődik. Fontos a tartószerek alapos megismerése, feltárása, a tartó szerkezetek, erőtani, fizikai, és állagvizsgálata, ami alapján lehet döntést hozni, hogy a szerkezetet előbb helyre kell állítani, megerősíteni, avagy elbontani. Ezen kívül vizsgálni kell a vízszigetelést, a hő, valamint az elektromos rendszerek állapotát is. Az állapot felmérést követően készül egy szakvélemény mely minden egyes fontos körülményre kitér. A felmérési- valamint a bontási tervek igény szerint 2D és 3D digitális formában készül el.

Rekonstrukció, energia korszerűsítés

A műemlék felújítás egyik alapesete. A rekonstrukció, vagyis felújítás, ahol semmilyen funkcióváltás nem történik, az igényeknek megfelelő épület kialakítása a cél. Ez történhet az épületen belül, nyílászárók felújításával együtt.

Műemlék hozzáépítés, bővítés

A meglévő műemlékhez bővítése sokszor felmerülő igény. Ezt történhet belső, illetve külső átalakítással, rekonstrukcióval egyetembe, valamint ettől függetlenül.

Külön kategória, belvárosi ikerházak, palota-épületek átalakítása. Irodánk több ilyen munkát készített el.

Műemlékek épületek felújítása, átalakítása

Ez jelent az egyik legnagyobb kihívást, mivel ez nagy szaktudást igényel, a mai anyagok, szerkezetek ismeretét figyelembe véve. Ezzel együtt szigorú szabályozás vonatkozik. Az örökségvédelmi hivatallal együtt működve kell ezt végrehajtani.

Ipari, mezőgazdasági épületek

Ezeknek az épületeknek fontos megőrizni a kulturális, műemléki, esztétikai értékeit.